Dalatravet V75 Rättvik - Säsongsfinal 3 augusti 2024 - Classic Car Week
22955
single,single-portfolio_page,postid-22955,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Dalatravet V75 Rättvik – Säsongsfinal 3 augusti 2024

V75 PÅ RÄTTVIK

Datum
2024-08-03
14:45 – 18:00

VÄLKOMMEN TILL DALATRAVET RÄTTVIK

Siljans Travsällskap bildades redan 23 februari 1919. På den tiden arrangerade man travtävlingar på Siljans is -mellan Långbryggan och Rättviks kyrka – några gånger per år fram till 1955 då den nuvarande banan invigdes den 13 mars, något innan Romme som invigdes senare samma år.

Redan 1938 började man planera för den nya banan och en stor drivkraft i detta arbete var Jon Åkerman, som numera hedras med storloppet Jon Åkermans Minne för 3-åriga nordsvenskar.

Nu drygt 50 år senare arrangerar Dalatravet Rättvik ca 20-22 tävlingsdagar per år. Midsommartravet, V75, marknadstraven (vår, höst) och måndagstravet under sommaren är de stora dagarna med gott om folk på platserna.

Under årens lopp har det funnits ett antal stora profiler här i Rättvik. Sveriges segerrikaste kusk genom tiderna, Olle Goop, drog igång sin verksamhet i Rättvik. Bland annat blev han champion fyra gånger 1969-1972 innan han drog vidare till Åby. Många av de lärlingar som var hos Olle på den tiden har fortsatt och Jim Frick är ett exempel på tränare som fostrats av Goop vid Siljan.

Ego Boy största profilen
Rättviks i särklass största reklampelare är dock alltjämt sagohästen Ego Boy, som med Ingemar Olofsson medverkade till att Elitloppet är dagens folkfest med sin legendariska vinst i skiljehit 1973. Ego Boy ligger begravd i vinnarcirkeln här i Rättvik och han hedras varje år i vårt Gulddivisionslopp under V75-dagen, Ego Boys Minne.

Idag finns det sex proffstränare på banan: Göran Hedman, Hans R Strömberg, Patrik O Sundberg, Åke Sundberg, Kajsa Frick och Leif Witasp. Leif har varit den dominerande tränaren i Rättvik sedan i början på 80-talet.

Han tog sitt första championat 1984 och sedan har det blivit 16 championat till. Även dottern Kajsa Frick har hunnit med att ta ett championat och visat att hon kommer att kunna ta över som vår största profil bland tränarna.

 

SOMMARTURISTA PÅ RÄTTVIKSTRAVET

Dalatravet Rättvik är en säsongsbana som huvudsakligen tävlar under sommaren. Rättvikstravet är en anrik bana som lockar tiotusentals turister varje sommar, kanske för att ett besök på Rättvik är lite mer än ett vanligt travbesök.

SOLSTOL OCH PICKNICK KORG

Här samlas människor för att uppleva trav som det var förr, med massor av människor på publikplats. Du kan stå utomhus i kortärmat, sola dig och njuta av maten från någon av våra grillar. Eller varför inte ta med dig egen solstol och picknick korg?

VI BEVARAR HISTORIENS VINGSLAG

Banan där Ego Boy ligger begravd i vinnarcirkeln kantas av faluröda stugor. Den gula läktaren på publikplats är kultur i travkretsar och i backakurvan har stamkunderna bokat bord på årsbasis. Kort sagt, det myllrar av besökare på Rättvikstravet under sommarmånaderna.

MÅNDAGARNA I JULI & VÅRA STORDAGAR

För dig som sommarturistar i Dalarna så finns alltid chansen att planera in ett besök på Rättvikstravet. Vi tävlar varje måndag under hela juli. Våra största tävlingar är Midsommartravet med V64, Sommartravets final med V75 och inte minst, Henning Mårthans minneslöpning med V65 där segraren är direktkvalificerad till Jubileumspokalen på Solvalla. Det är även tradition att köra travtävlingar i samband med Rättviks marknad i både maj och oktober.